Programa

conferències i masterclass

CONFERÈNCIES i MASTERCLASS
BARCELONA CONGRéSGRÀFIC

CONFERÈNCIES

DIMARTS 26
LA Imatge que explica

10:15 – 11 h

El procés infogràfic, la dada i la sorpresa

Fernando Baptista ed. senior National Geographic – Washington D. C.

No hi ha un sistema, un mètode o un procés únic que et garanteixi desenvolupar infografies ideals, clares i comprensibles. L’experimentació és una de les formes per aconseguir sorprendre els lectors, que s’enganxin i evolucionar personalment. En el meu cas busco un equilibri entre la part estètica i la informativa.

11:15 – 12 h

D’explicar a narrar. Allò propi i allò comú

Jaime Serra – Artista multidisciplinari i periodista, Barcelona

A més del que es vulgui explicar i de les condicionants de claredat, comprensió i seducció que hem de plantejar en una proposta infogràfica, hem de preguntar-nos sobre com materialitzem el que volem comptar en una imatge amb valors plàstic-artístics nascuda de les capacitats i personalitat d’un professional que limita la seva empremta o, per contra que evidencia la seva autoria. Ens acostarem a la forma de treballar de J. Serra, i veurem com organitza la informació, com desenvolupa llenguatges o expressions pròpies i com en elles s’acullen dades que puguin ser compresos i compartits.

12:15 – 13 h

Imatges per avançar en la ciència

Carles Puche, Blanca Martí i Vega Asensio

Il·lustradors científics, Barcelona i Dra. en Bilogía UPV/EHU, Bizkaia

En els àmbits científics ens podríem preguntar quin paper té, avui, la il·lustració quan s’ha desenvolupat tant i és tan accessible la fotografia. Després d’una bona part de la vida dedicada a això, Carles Puche i Blanca Martí ens ofereixen claus sobre per què la il·lustració científica és una especialitat professional en ple creixement, molt demandada i molt apreciada per científics, tant en l’àmbit de les seves investigacions internes com en el divulgatiu, convertint-se moltes vegades en pedra angular de la comprensió dels seus estudis i del nostre entorn.

15:15 – 16 h

Visualització de dades geolocalitzades

Sergi Anguita – Cap de l’Àrea de Geotecnologías de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Barcelona

En l’era del big data o l’opendata, la representació de dades es converteix en moltes ocasions en una necessitat per a la seva anàlisi i, sobretot, per a la seva comunicació de forma comprensible. La geoinformació no és una excepció i, en canvi, suposa moltes vegades un handicap, donada la complexitat extra que afegeix. Res més lluny de la realitat, la majoria d’aquestes dades es pot representar i comunicar de forma gràfica en uns senzills passos mitjançant eines gratuïtes i accessibles a tothom.

16:15 – 17 h

Inspiració i procés creatiu en l’arquitectura

Natzaret Bust – Arquitecta Studio Miralles Tagliabue, Barcelona

Com passem de la idea inspiradora a la realitat? Aquesta pregunta és comuna en moltes activitats, en moltes professions i disciplines i encara que cadascuna d’elles ha buscat i a vegades trobat la seva forma peculiar, en totes hi ha una realitat transversal que sol estar present: la imatge, el dibuix, l’esquema…, ja sigui detallat o sintètic, peça virtuosíssima o maldestra aproximació. No importa, perquè en la seva base tots ens permeten recollir idees, plasmar-les i, sobretot, iniciar el procés de compartir-les.

17:15 – 18 h

Complir amb les expectatives: el gran dubte dels nostres clients

Carles Anadon – Director de projectes SeriesNemo, Barcelona

Contractar disseny avui dia no és fàcil. Alguns clients no tenen l’experiència necessària per entendre el disseny com a estratègic i no com a funcional. No som capaços d’educar als nostres clients, i encara ens sentim guardians d’un saber accessible només a uns pocs erudits. Si realment creiem que no ens entenen, la nostra obligació és fer-nos entendre; i si no, potser no mereixem atenció. Al sector, manca metodologia, criteri, objectivitat i capacitat d’anàlisi. El packaging té la necessitat de comptar experiències, emocions,… i no només fer valer la Marca. Avui dia, els veritables innovadors en packaging solen ser petites start-ups que no tenen res a perdre. Tenim una oportunitat per fer que el packaging sigui més empàtic i emocional, però cal ser consistents i compromesos amb l’objectiu.

DIMECRES 27
LA IMATGE REPRODUÏDA

10:15 – 11 h

Taschen o com ser referència de qualitat i d’interès

Julius Wiedemann – Editor de Taschen, colonia

La unió reeixida del disseny i del projecte editorial té en Taschen un dels seus exemples més reeixits. Llibres bells i continguts interessants que es dirigeixen a públics especialitzats o als sibarites de l’objecte bell -i, per què no, també útil. Com es genera un producte d’aquestes característiques? Quina metodologia o quins protocols es segueixen? Julius Widemann ofereix respostes a aquestes i moltes altres preguntes.

12:15 – 13 h

Audience is King

Enric Godes (VASAVA) Managing Partner, Barcelona

El mantra repetit que la comunicació ha de girar al voltant del contingut passa moltes vegades per alt que és realment el públic qui jutja si aquest contingut està d’acord amb les seves expectatives i experiències amb les marques. Segons el nostre aprenentatge, creguem missatges més rellevants quan som capaços d’adaptar-los de forma íntima a les nostres audiències, creant connexions emocionals que romanen en el temps i sobreviuen al tsunami d’informació actual.
A través de l’exposició de diversos exemples posarem en evidència de com el bon contingut és útil, veraç i personal i que pivoten al voltant de les connexions afectives.

12:15 – 13 h

Una exposició invisible: Grupo 13

Javier González Solas – Dissenyador gràfic, Docent Universitat Complutense, Madrid

“Publicitaris entre l’Art i el Disseny ” és una exposició de tesi que proposa una revisió de la història del disseny des de la seva fallida el 1968. La mirada del visitant, sota unes inèrcies imposades i admeses, sucumbeix amb facilitat davant els curts però intensos estímuls de les imatges, sense cap suport per recuperar el rumb argumental. Un rumb que encara es podria recuperar, tot i la dificultat d’aconseguir que un mínim xoc encengui altres mirades possibles. La seva guia ens mostrarà l’activitat, el compromís, les problemàtiques, les dificultats, els riscos, els encerts, les circumstàncies que condicionaven l’exposició.

15:15 – 16 h

Oda a l’expressió

Marta Cerdà Alimbau – Dissenyadora gràfica, Amsterdam

El nostre entorn està saturat d’estímuls visuals. En aquest caos ple de formes, colors i textos, hem de situar el nostre projecte. Com fer-lo singular? Com cercar la diferència? Com evidenciar la personalitat? La comunicació visual, el disseny gràfic, reclama projectes, iconografies, missatges, textos, formes i colors tan clars com bells, tan comprensibles com diferenciables, tan propers com únics. Aquí rau la seva substància. Les propostes de Cerdà són

16:15 – 17 h

Formes d’alt rendiment, investigació en tipografia aplicada a llegibilitat

Octavio Pardo – Dissenyador gràfic i tipògraf, Dinamarca

El disseny de tipus és una disciplina “discutida” amb la investigació. La seva base és principalment heurística i la comunitat científica es redueix a uns pocs professionals. Alhora, les investigacions sobre llegibilitat desenvolupades per psicofísics no tenen normalment del rigor del dissenyador de caràcters En aquesta presentació parlarem dels diferents sistemes de recerca en llegibilitat, els seus problemes i avantatges, repassarem diversos experiments fets al llarg de la història i intentarem dilucidar i aclarir quines són les formes tipogràfiques òptimes per als escenaris més habituals als quals ha d’enfrontar-un dissenyador gràfic. Partint d’aquesta declaració de principi, la lletra és avui dia un terreny d’especialització, experimentació, creació i recreació desbordant d’utilitat o enginy -o vegades, d’ambdues coses-, i, encara que en moltes ocasions segueix sotmesa a unes regles atàviques, la innovació i l’evolució són possibles i desitjables. Octavio Pardo ens donarà l’ocasió de planejar per les seves realitats i les seves potencialitats, de manera que es fa i s’ha de fer, sense perdre de vista al que es pot arribar.

17:15 – 18 h

Icones per a un món en canvi i en lluita

Félix Beltrán – Dissenyador gràfic, Docent Universitat Nacional Autònoma (UNAM), Mèxic

Félix Beltrán és l’autor d’algunes de les icones visuals de referència del disseny gràfic al segle XX que són plenament vigents en el XXI. La seva dilatada trajectòria com a dissenyador compromès ha passat per tota mena de vicissituds, s’ha vist embolicat en les diferents realitats de la societat, unes caracteritzades per l’abundància i altres per l’escassetat. Unes dirigides ideològicament i altres aparentment no. Els seus treballs es desenvolupen harmònicament en diferents plans i ofereixen productes reflexius tant com a realitats que impacten en la fibra dels sentiments de l’espectador. Comunicar, educar, emocionar, reflexionar …, per sobre de modes o tendències, prioritzant la perdurabilitat dels missatges, la claredat i l’eficàcia sempre. Dissenyador, docent, activista, col·lega, impulsor, inquiet, amic, obsessiu, curiós, conversador …, defineixen algunes de les seves múltiples facetes

DIJOUS 28
PREMIs gaudeamusPROJECTA

10:15 – 11 h

El degà del Col·legi de Disseny Gràfic de Catalunya obrirà la jornada de premis amb la presentació:

El disseny gràfic, d’una simple activitat a una compromesa disciplina.

Jesús Del Hoyo – Disenyador Gràfic i Docent UB, Barcelona

Per bé de tots els paradigmes del disseny gràfic ha canviat d’una manera irreversible. L’activitat esporàdica va deixar pas a l’ofici continuat i d’aquí passem a una professió ja estratificada i estructurada en fases i tasques desenvolupades per diferents persones i, sense adonar-nos i amb prou feines reflexionar-hi, després d’això ens hem situat en una disciplina, la de la comunicació visual , que assumint tot l’anterior no renuncia al seu transversalitat, a la capacitat de les seves formes, mètodes i sistemes com a aportació a altres realitats, a altres disciplines. Construir l’entorn visual i crear coneixement són aspectes del mateix repte projectual que assumeix la indagació i no renuncia a la investigació. El disseny gràfic ja és una realitat plenament reglada i regulada pel bé del conjunt de la societat perquè no fuig de la seva responsabilitat com a configuradora del nostre entorn i responsable de la font d’informació més important de l’ésser humà. Després de diversos segles el disseny gràfic deixa l’adolescència i encara la seva jovial maduresa. El disseny ajuda.

11:15 – 14 h

Presentació per part dels seus autors dels 24 projectes seleccionats als Premis gaudeamusPROJECTA ▙

15:15 – 16 h 

Formes, imatges & missatges

Isidro Ferrer – Disenyador gràfic i il·lustrador, Huesca

16:15 – 17 h

Persuasió i disseny. Disseny i persuasió

Victor Amat – Psicòleg Cetebreu

D’una manera o altra, qualsevol projecte narra una història, i la capacitat per atrapar el destinatari i fer comprensible aquesta narrativa és la peça clau que permet a l’emissor fer entendre tot allò que de forma denotativa i / o connotativa se li ofereix. Aquesta capacitat no és màgia, no és bruixeria, no és intuïció: és persuasió, i com a tal es pot estudiar, analitzar, desenvolupar, avaluar, potenciar …, Per aconseguir-ho, de què depenem? De la casualitat, de la tendència, de la moda, de l’estil … ?. Víctor Amat ens oferirà una idea clara, científica i contrastada de quines palanques de la ment humana cal activar per aprofitar, des del compromís ètic assumit, els recursos que de la fisiologia humana.

17:15 – 18 h

Lletres, colors i formes. Idea & comunicació & projecte.

Pablo Mariné (Koln Studio) – Disenyador gràfic

Cada problema que se li planteja a Koln Studio és un repte per reformular els ingredients bàsics i els tòpics del disseny. La comunicació visual ha d’afrontar aquestes limitacions inicials i oferir-se als seus destinataris sense complexos i sense sensació d’inferioritat. La claredat i l’eficàcia no depenen dels excessos visuals ni de les inversions milionàries. La personalitat i la contundència no depenen de l’autoplagi repetitiu o de la provocació barroera. Acceptar el repte, entendre la problemàtica i, des d’aquí, proposar ponts visuals perquè ens entenguem.

DIVENDRES 29
LA IMATGE DINÀMICA

10:15 – 11 h

Consells pràctics per ser un bon “urban sketcher “

Gabriel Campanario – Il·lustrador, The Seattle Times

La imatge és un mitjà transversal i universal de compartir informació, entendre i explicar necessitats i entorns. Els seus valors plàstics són tan rellevants com la funció de testimoni de la nostra realitat que ha exercit i exerceix en tots i cadascun dels moments de la nostra història. El moviment Urban Sketching és una forma de veure el món dibuix a dibuix. L’Urban Sketchers és fidel al que veu en el moment i lloc en què es troba, respecta la diversitat i treballa en equip. El resultat és una comunitat d’aficionats i professionals que mostra el món al món amb visions úniques en els cinc continents.

11:15 – 12 h

Els meus projectes, els meus encàrrecs

Martina Paukova – Il·lustradora vectorial, Berlín

En el món de la imatge, en qualsevol de les seves facetes, cal l’autor, cal l’estil, cal la personalitat, perquè és la forma d’aportar, comprometre i sumar. No té per què ser un refugi d’egos o vanitats. Pot ser un far de projecció de les formes pròpies de veure i compartir el món des del prisma individual, la manera d’acostar-nos al coneixement i a la visió que els altres tenen de nosaltres mateixos. Apropar-nos a la seva forma de recollir la realitat ens acosta a la mateixa realitat existent. Però aquesta realitat se’ns ofereix organitzada i desenvolupada des de la seva perspectiva.

12:15 – 13 h

El que ens fa diferents, ens fa forts. Disseny Gràfic

Joan Achon (The Others) – Dir. artístic i creatiu The Others

Per sobre, i molt més important, que el que fa diferent cada solució, cada plantejament o cada encàrrec, està el que ens uneix, el tronc comú, la base disciplinar de la comunicació visual. El disseny gràfic és aquest tronc essencial del que es desenvolupen, amb característiques pròpies, moltes especialitats. Entendre-ho així és sumar capacitats i millorar projectes i serveis. Els projectes desenvolupats per The Others -representats per Achon- evidencien aquesta concepció en la qual el que és troncal i el que és derivat s’articulen per formar un tot que té una fi que no és altra que comunicar, sempre, de la manera més interessant, sorprenent, dinàmica , atractiva i seductora possible.

15:15 – 16 h

Dinamitzar dissenys en xarxes socials

Judas Arrieta – Artista multidisciplinari, Beijing

Busques encàrrecs o ja els tens? Aquesta dicotomia depèn moltes vegades de l’entorn econòmic i sociocultural del que parteixes. Això ha estat i és cert, però avui dia no és l’única manera de ser present, de ser conegut o de mostrar el que som capaços de fer. Les formes d’accedir al conjunt de la societat i als possibles “encarregadors” s’han democratitzat, i encara que segueixen existint estrats i castes i barreres … tenim mitjans per saltar-nos-els i per treballar d’una altra manera. Compartir l’obra creada impulsa un procés de cocreació que enriqueix no només la peça sinó tota la comunitat. Un artista ha de saber trencar barreres de formats i estils, i ha de saber com donar impuls al seu treball perquè transcendeixi al seu autor i passi a formar part d’alguna cosa més gran.

15:15 – 16 h

Imatge, paraula i objecte en la neo-comunicació 

Mascort i Boix, Clement, García, Gutiérrez i Sanz, Barcelona

El grafiti, com a disciplina visual entesa com a tal i amb la seva infinitat de variants i accepcions sorgides al llarg de l’últim mig segle, amb el seu caràcter interdisciplinari, transmediador i transectorial, permet l’execució i percepció del mateix a través de diversos canals: des del mur, tren, pont, entorn físic en definitiva, fins al paper imprès; des del disseny gràfic, la calígrafia i la realitat augmentada fins al trànsit de tot això per entorns expositius o per internet, és aquesta una disciplina visual contemporània que beu, i alhora impregna, nous i diferents àmbits comunicatius que analitzarem en una taula rodona, en la qual participaran Oscar Clemente (Cap de Disseny Gràfic en Montana Colors), Antonio García Mora (Editor de Tramontana Magazine), Angel Sanz (Director d’Art de Tramontana Magazine), Javier Gutiérrez (co-fundador de InocuoTheSign) i Ana Dimitrova (Directora de Montana Gallery). Moderarà el col·loqui Marc Mascort i Boix, Responsable de l’Àrea de Cultura de Montana Colors.

Tallers - Masterclass

DIMARTS 26

LA IMATGE QUE EXPLICA

10:00 – 11:50 h

SketchUp. Veure i viure el que és inexistent … o no?

Julio Calle – Analista de plugins de CAD 3D

Els mitjans virtuals ens permeten una aproximació als projectes que encara només són potencials amb uns nivells de realitat absolutament seductors. Veiem el que és inexistent d’una forma tan versemblant que ens permet extrapolar les sensacions, els moviments, els usos i les característiques d’un espai que se’ns mostra com “real” quan encara tot és potencial, i seguir treballant i projectant des d’aquesta realitat percebuda. Quin software podem fer servir, com optimitzar els recursos i els temps, com combinar plataformes, quins requeriments hem d’exigir al nostre hardware …

Infografia. Possibilitats i decisions, Què i com ho mostro?

Fernando Baptista – Ed. senior National Geographic USA

La representació visual d’una sèrie de dades no és un camí únic i exclusiu. Les claus de National Geographic són la senzillesa, intentar coses noves i ser molt precisos. Aprendrem i acompanyarem a Fernando Baptista en aquest camí de proves i ajustos, utilitzant una combinació de tècniques per als diferents suports, paper i digital.

14:00 – 15:50 h

Il·lustració Científica. De la realitat objectiva al detall necessari

Carles Puche i Vega Asensio – Il·lustradors científics

Quin espai té i què pot aportar la il·lustració científica en un entorn en la fotografia digital s’ha generalitzat? Aquest és el punt de partida del taller. Com construir la il·lustració, com enfocar allò que científicament és rellevant, com ser respectuós amb la realitat i amb els interessos i necessitats de recerca i de divulgació. Veurem com generar la imatge a mida d’unes necessitats. Programa d’objectius, esbossos, materials, tècniques … Ciència i art s’uneixen.

16:00 – 18:00 h

D’explicar a narrar

Jaime Serra – Director d’infografia de La Vanguardia

DIMECRES 27
LA IMATGE REPRODUÏDA

10:00 – 11:50 h

TypoQuiz

Octavio Pardo – Disenyador Gràfic i Tipògraf

Vivim envoltats de lletres, però què en saps? Quantes n’ets capaç de reconèixer? Què saps de l’Helvètica? Qui va ser Adrian Frutiger? Quina font triaries per a un projecte de senyalètica? Durant aquestes dues hores jugarem a un concurs per equips de pregunta i resposta mentre repassem els secrets del món de la tipografia. Amb premis tipogràfics per als guanyadors! Dirigit a dissenyadors gràfics de tots els nivells.

12:00 – 13:50 h

La lletra com a imatge

Marta Cerdà Alimbau – Disenyadora Gràfica, Amsterdam

En la nova cultura visual que ens envolta la lletra deixa de ser una unitat llegible per esdevenir una imatge suggeridora. Els títols de crèdit funcionen com el logo de la pel·lícula, és la seva imatge de marca. Com a dissenyadors hem de saber trenar aquesta imatge i traduir-la a nivell tipogràfic.

14:00 – 15:50 h

El llibre, molt més que pàgines

Julius Wiedemann – Editor Taschen, Colonia

Quins passos, quines consideracions, quins condicionants, quins aspectes, i en definitiva, què es posa sobre la taula quan Julius Wiedemann planteja un projecte editorial en Taschen. Compartirem la metodologia que ens permetrà conèixer com anar d’una idea a un producte tan comercialment viable com plàstica i tècnicament impecable. Una visió transversal i integradora de l’aspecte semàntic que suporta la paraula disseny com “planificació”. En aquest taller sabrem com acompanyar el “disseny” d’un producte editorial.

16:00 – 18:00 h

 Creativitat, per a què?

Teresa Camacho –  Disenyadora Gráfica univ. Anáhuac Qro.

DIJOUS 28

PREMIS gaudeamusPROJECTA

10:00 – 11:50 h

Packaging

Joanna Magureanu – Responsable de marketing Alzamora Group

12:00 – 13:50 h

LA CAL·LIGRAFIA GESTUAL I EL LETTERING COM ADN DE LES MARQUES

Rodolfo Fernández – Disenyador Gràfic i Cal·lígraf, Màlaga

Una introducció a l’expressió cal·ligràfica partint del gest manual generador i conducte a les variables del traç en la construcció de les lletres cursives. Que expressen amb textura i taca els perfils intensos de la personalitat i impacte en la creació de les marques i missatges. Un laboratori viu d’experiències i proves de les diferents alternatives per a construir el text des de l’expressió personal en relació amb l’eina com a guia conduent del procés creatiu de la lletra.
Màster Class amb el creador de les eines cal·ligràfiques Rolfpens a Espanya.

14:00 – 15:50 h

Gestió i organització d’equips de disseny

Àlex Gobern – Director Creatiu Morillas

En un entorn on els individus i l’autoria acompanyada de molt egos i vanitats és el més habitual, hem de considerar com afrontar la gestió i organització d’un equip i dels projectes que desenvolupa, per tal de resoldre els reptes més habituals de la forma més lògica. Saber aportar i saber què sumem i quina és la responsabilitat que tenim és imprescindible, i fer-ho des de la comprensió de la participació, de l’articulació del “nosaltres” -que inclou al demandant i als usuaris dels projectes- per sobre del “jo”, és l’objectiu d’aquest taller.

16:00 – 18:00 h

Proto Art Toys

Judas Arrieta – Artista multidisciplinari, Pequín

Els corrents de creació plàstica orientades des de l’individu o acollides per diversos col·lectius són inesgotables i en aquest oceà d’originalitat l’Art Toys està adquirint una personalitat realment molt singular. Veurem com un objecte, projectat inicialment des del joc o, potser, el col·leccionisme, es pot arribar a convertir en una crida contundent, radical, i sempre sorprenent, i fins i tot a una crida a la consciència de la societat. De joc a denúncia, d’infantil a madur, de estandaritzat a personalitzat, de clonat a únic … participa i sabràs com es fa.

DIVENDRES 29
LA IMATGE DINÀMICA

10:00 – 11:50 h

Motion Graphics: de la quietud al moviment

Joan Achon – Dir. artístic i creatiu The Others

“El disseny gràfic és la denominació tradicional de la disciplina actual de la comunicació visual”. Per activa i per passiva, aquest és un mantra que es repeteix per evidenciar davant la societat com ha evolucionat i creix la nostra activitat. El punt de sortida és entendre que, com en tota disciplina, el tronc comú és la comunicació visual, i les seves branques són aquelles especialitats que el temps, les tecnologies, les capacitats o les necessitats de la societat ens reclamen. En aquesta evolució l’especialitat del grafisme en moviment ja té una consolidada personalitat pròpia. Quina narració suposa, quines característiques té, com es planteja un projecte que inclou moviment? En aquest taller aprendràs què es fa, i què es pot arribar a fer amb Motion Graphics.

12:00 – 13:50 h

Urban Sketching. Dibuixar per entendre, valorar i gaudir

Gabriel Campanario – Il·lustrador The Seattle Times

A dibuixar se n’aprèn, es pot aprendre i es poden desenvolupar formes personals que no tenen per què plantejar-se com acadèmiques ni artístiques ni transcendents per a l’Art i la seva història. Dibuixar, plasmar en pla allò que veiem o que imaginem, és una capacitat característica de l’ésser humà. Els Urban Sketchers no tenen per què ser uns excel·lents dibuixants si pensem en aquesta “excel·lència” exclusivament com a capacitat figurativa. Però que no sigui una obligació no vol dir que els seus treballs no siguin absolutament sorprenents, interessants, vàlids i … excel·lents. Al taller aprendràs a plantejar, desenvolupar, assegurar que reflecteixes fidelment el que veus, i a compartir-a, més d’entendre’l.

14:00 – 15:50 h

El meu món, el nostre. Així el veig

Martina Paukova – Il·lustradora vectorial, Berlín

“Conjugar les formes personals del fer i les demandes d’un encàrrec no sempre és possible. A vegades plantejo abans del què es vol, el com ho faig i és una opció i, per tant, un plantejament vàlid. Proposar formes personals de fer, tenir estil, és tan vàlid com el contrari. Per què no ha de ser així? Siguem conscients d’això, i sapiguem què i quan una opció és possible, sigui vàlida o necessària tant per a aquell que ens demana un projecte com per a nosaltres que ho resolem”. Aprèn com Martina Paukova recull i desenvolupa els seus reptes, i com personalitza les respostes sense perdre personalitat, i seguint la seva pròpia guia.